Προσκοπικά Εργαλεία 

Μαζί με τον Προσκοπικό σουγιά και το πριόνι, ο πέλεκυς είναι από τα χρησιμότερα εργαλεία που πρέπει να έχουμε μαζί μας σε μια εκδρομή ή στην κατασκήνωση. Για αυτό το λόγο απαιτείται προσοχή για την εκλογή του αλλά και κατά τη συντήρηση του.

Κριτήρια Επιλογής

  • Το ατσαλένιο μέρος να είναι πρώτης ποιότητας: και αρκετά βαρύ για να μας εξυπηρετεί στη δουλεία μας.
  • Ο ατομικός πέλεκυς είναι συνήθως μικρός και το βάρος του ατσαλένιου μέρους περίπου 1,25 lbs.
  • Τα τσεκούρια υλοτομίας έχουν μεγαλύτερο βάρος.
  • Μην ξεχάσεις με την αγορά του πέλεκυ να προμηθευτείς και μια θήκη για τη λεπίδα για την προστασία του ίδιου του εργαλείου αλλά και τον εαυτό σου και τους άλλους.

Μέρη του πέλεκυ

  1. Το στυλάρι ή κορμός χωρίζεται σε δύο μέρη: την κοιλιά και τη ράχη.
  2. Το κεφάλι δηλαδή το μεταλλικό χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: τη λεπίδα, τη σφύρα, το μάτι ή σφήνα και το πρόσωπο.





Φροντίδα και συντήρηση

Πριν να το χρησιμοποιήσεις:

  • Έλεγξε αν είναι ακονισμένο. Όχι για να πριονίζει αλλά για να κόβει.
  • Εξέτασε αν το στυλάρι είναι καλά σφηνωμένο μέσα στο μάτι του.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ : αν το στυλάρι δεν είναι καλά σφηνωμένο, πρέπει ο πέλεκυς να επιδιορθωθεί. ΜΗΝ το χρησιμοποιήσεις. Κινδυνεύεις να χτυπηθείς ή να χτυπήσεις άλλους.

Όταν το χρησιμοποιείς:

  • Να το χρησιμοποιείς πάντοτε για τη δουλεία που έχει φτιαχτεί. ΠΟΤΕ ως σκεπάρνι, σφυρί ή σφήνα.
  • Όταν το αφήνεις, μην το πετάς κατά γης. Κάρφωνε το σε ένα κούτσουρο που το έχεις για το σκοπό αυτό. ΠΟΤΕ όμως σε κάποιο δέντρο γιατί του προκαλείς πληγές

Μετά τη χρήση:

  • Πάντα καθάριζε τον πέλεκύ σου μετά από κάθε χρήση. ΠΟΤΕ με νερό. Σκούπισε το με  ένα πανί. Αν θα το αποθηκεύσεις για μεγάλο διάστημα μπορείς να του βάλεις και λίγο λάδι.
  • Φύλαγε το πάντα στη θήκη του.
  • Εξέτασε αν χρειάζεται ακόνισμα. Πρέπει να είναι έτοιμο για την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσεις. Αν έχουν δημιουργηθεί δόντια χρησιμοποίησε μια λίμα. (στη φωτογραφία θα δεις πως να τη χρησιμοποιείς). Μετά ακόνισε το με τον τρόπο που δείχνει η φωτογραφία.



Χρήση Πέλεκυ

  • Καθάρισε το γύρω έδαφος και βεβαιώσου ότι οι κινήσεις σου θα είναι ελεύθερες, χωρίς φόβο να χτυπήσεις ή να χτυπήσει ο πέλεκυς σε πέτρες ή χώματα.
  • Τοποθέτησε το ξύλο που θα κόψεις σε ένα χοντρότερο κούτσουρο.
  • Χτύπα ακριβώς εκεί που το ξύλο σου εφάπτεται με το κούτσουρο γιατί αλλιώς το ξύλο που θες να κόψεις θα πεταχτεί με κίνδυνο να χτυπήσει εσένα ή άλλους.
  • Αν το ξύλο σου είναι λεπτό δώσε του κάθετα κτυπήματα. Αν όμως είναι χοντρό τα κτυπήματά σου πρέπει να είναι λοξά, μια δεξιά και μια αριστερά.
  • Αν χρησιμοποιείς μικρό ατομικό πέλεκυ μπορείς να τον κρατάς με το ένα χέρι. Τα μεγαλύτερα τσεκούρια πάντοτε και με τα δύο.

Αλλαγή στυλλαριού

Αν το στυλάρι του πέλεκύ σου σπάσει μην ανησυχείς. Ακολουθώντας την πάρακατω διαδικασία, θα αντικαταστήσεις το παλιό με ένα καινούργιο που θα προμηθευτείς από την αγορά ή που θα φτιάξεις εσύ ο ίδιος.
ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΣΤΥΛΑΡΙ
Σιγουρα θα απορείς πως μπορείς να βγάλεις από το μάτι το σφηνωμένο στυλάρι.
  • Θάψε το κεφάλι του πέλεκύ σου στο χώμα αφήνοντας έξω το μάτι και το σφηνωμένο ξύλο.
  • Βάλε πάνω από αυτά ξύλα και άναψε φωτιά. Η φωτιά μαζί με τα ξύλα θα κάψει και το σπασμένο στυλάρι και έτσι το κεφάλι θα απελευθερωθεί.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΣΤΥΛΑΡΙΟΥ
Αγορά καινούργιου: Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα στυλάρια. Προσοχή όμως να πάρετε το σωστό μέγεθος , και να σφηνώνει καλά στο μάτι.

Κατασκευή Πέλεκυ

  • Διάλεξε ένα γερό κομμάτι ξύλο και σχεδίασε με μολύβι το σχήμα του στυλαριού.Προσοχή : τα νερά του ξύλου να είναι παράλληλα με το μήκος του στηλαριού και ποτέ κάθετα ή διαγώνια γιατί θα σπάσει. (σχ. 1 και 2)
  • Μετά τετραγώνισε ή καλύτερα οκταγώνησε το στηλάρι με τη βοήθεια μιας ξύστρας και της μέγγενης. (σχ. 3)
  • Συνέχισε να ξύνεις το στηλάρι με τη ξύστρα ώστε να στρογγυλοποιηθούν οι γωνιές. (σχ.4)
  • Με τη βοήθεια της ράσπας λείανε το στηλάρι(σχ. 5)και μετά πέρασε το δοκιμαστικά στο τσεκούρι και σημάδεψε με ένα μολύβι το μέσο που θα περάσει η σφήνα. (σχ. 6)
  • Πρόσεξε το τσάκρισμα του στηλαριού και τη χαρακιά της σφήνας. (σχ. 7)
  • Κόψε τη σφήνα (σχ. 8 και 9) και τη γωνιά της άκρης του στηλαριού (σχ. 10)
  • Χτύπησε το στηλάρι καλά με ένα σφυρί για να μπει καλά μέσα στο μάτι. (σχ.11)
  • Κάρφωσε τη σφήνα και πριόνισε το κομμάτι που περισσεύει. (σχ. 12)


Πηγές: Ελληνικό Προσκοπικό Εγκόλπιο & 71ο Σύστημα Προσκόπων Καιμακλίου