Συμβολισμοί


Προσκοπικός Χαιρετισμός

Οι Πρόσκοποι συνηθίζουν όταν συναντιούνται να χαιρετούν ο ένας τον άλλο, δείχνοντας έτσι τον αμοιβαίο τους σεβασμό. Φυσικά, ο Προσκοπικός Χαιρετισμός χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου ο Πρόσκοπος εκφράζει με τον τρόπο αυτό το σεβασμό του προς τα Άχραντα Μυστήρια, τα σύμβολα της Πατρίδας μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιοματούχους, τους βαθμοφόρους του και τους άλλους Προσκόπους. Μέσα στην Εκκλησία δεν φορούμε το μπερέ μας, ούτε χαιρετούμε προσκοπικά. Ο κάθε Πρόσκοπος πρέπει να γνωρίζει τον ορθό τρόπο με τον οποίο αποδίδεται ο χαιρετισμός.
Ο επίσημος προσκοπικός χαιρετισμός γίνεται, αφού σταθούμε σε στάση προσοχής και φέρουμε το δεξί χέρι στο άκρο του μετώπου μας πάνω ακριβώς από τη δεξιά άκρη του δεξιού μας ματιού, έχοντας τα τρία μεσαία δάκτυλα της δεξιάς μας παλάμης ενωμένα και τεντωμένα, με τον αντίχειρα να σκεπάζει το πάνω άκρο (νύχι) του μικρού δακτύλου. Ο χαιρετισμός αυτός έχει το δικό του συμβολισμό, που πηγάζει μέσα απο την Προσκοπική Υπόσχεση και τον Προσκοπικό Νόμο. Τα τρία μεσαία δάκτυλα συμβολίζουν το τρίπτυχο της Προσκοπικής Υπόσχεσης και η κάλυψη του μικρού δακτύλου απο τον αντίχειρα, την υποχρέωση του μικρότερου να σέβεται τον μεγαλύτερο, αλλά ταυτόχρονα και την υποχρέωση του μεγαλύτερου και δυνατότερου να προστατεύει τον μικρότερο και πιο αδύνατο.


Το Προσκοπικό Έμβλημα

Το Προσκοπικό Έμβλημα δεν είναι τίποτε άλλο από την αιχμή του βέλους, που οι θαλασσοπόροι χρησημοποιούσαν στις πυξίδες τους για να συμβολίζουν την κατεύθυνση του Βορρά στις εξερευνήσεις τους. Στις παγκόσμιες προσκοπικές εκδηλωθείς χρησιμοποιείται το Παγκόομιο Προοκοπικό 'Εμβλημα, ενώ πολλές χώρες με μικρές διαφοροποιηθείς έχουν καθιερώσει τα δικά τους εθνικά Προσκοπικά Εμβλήματα.
Το Προσκοπικό 'Εμβλημα αποτελείται από τρία φύλλα (γι' αυτό το ονομάζουμε και Προσκοπικό Τρίφυλλο) που συμβολίζουν το τρίπτυχο της Προσκοπικής Υπόσχεσης, που είναι η Πίστη στο Θεό, η Πίστη στην Πατρίδα και η βοήθεια προς το συνάνθρωπο και την κοινωνία, με την τήρηση και εφαρμογή του Προσκοπικού Νόμου.
Τα δύο αστέρια
συμβολίζουν την Αρετή και την Τιμή που χαρακτηρίζουν τον κάθε Πρόσκοπο, καθώς επίοης τη ζωή στην ύπαιθρο, που συνδέεται με την προσκοπική εκπαίδευση και αγωγή. Ακόμη, συμβολίζουν και τα δύο αστεράκια που ο Πρόσκοπος πήρε κατά τη διάρκεια της λυκοπουλίστικής του ζωής, ανοίγοντας έτσι τα δύο του μάτια στη ζωή της Αγέλης.
Ο κρίκος
, που συνδέει τα τρία φύλλα, συμβολίζει το αλληλένδετο του τρίπτυχου της Προσκοπικής Υπόσχεσης, καθώς επίσης και τον κρίκο της παγκόσμιοι: Προσκοπικής φιλίας, μια αρχή που σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποζητούν στον πλανήτη μας.
Το σχοινί
, που περιβάλλει το Προσκοπικό Τριφύλλι και ο σταυρόκομπος που ενώνει τα δύο άκρα του, συμβολίζουν το δεομό φιλίας που υπάρχει μεταξύ των Προσκόπων και που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των λαών για τη διασφάλιση  της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ τους.
Αρχικά, γύρω από το παγκόσμιο προσκοπικό έμβλημα, αναγράφονταν τα ονόματα των πέντε ηπείρων, μετά όμως από εισήγηση του αείμνηστου Δημήτρη Αλεζάτου, αυτά αντικαταστάθηκαν από το σχοινί και τον "Κόμπο του Ηρακλή" (το Σταυρόκομπο) συμβολίζοντας τη δύναμη της παγκόσμιας προσκοπικής φιλίας.
Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Έμβλημα έχει σχήμα στρογγυλό, χρώμα άσπρο και είναι κεντημένο πάνω οε ύφασμα χρώματος μοβ.
Η Κύπρος έχει το δικό της εθνικό Προσκοπικό 'Εμβλημα που είναι παρόμοιο τρίφυλλο με εκείνο του Παγκόσμιου Προοκοπικού Εμβλήματος. Αποτελείται από φύλλο κρίνου με την προσθήκη των κυπριακών χαρακτηριστικών των δύο κλαδιών ελιάς στο καθένα από τα δύο φύλλα, παρμένα από την κυπριακή σημαία. Με έντεκα φύλλα στο καθένα, τα κλαδιά ελιάς συμβολίζουν, όπως και στη σημαία μας, την πολυπόθυτη ειρήνη για τον τόπο μας.
Στο μέσο, η κορύφωση της συμβολίζει τη συνεχή προσπάθεια που θα πρέπει ο κάθε Πρόσκοπος να κάνει για να γίνεται καλύτερος ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος.
Στο κάτω μέρος, μέσα σε παράσταση ταινίας, είναι γραμμένο το προσκοπικό ρητό "ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ". Η ταινία με τις άκρες της γυρισμένες προς τα πάνω, συμβολίζει το χαμόγελο και την αισιοδοξία που έχει ο κάθε Πρόσκοπος. Το ρητό "Εσο 'Ετοιμος" είναι παρμένο από τη ζωή των ιπποτών και συμβολίζει την ετοιμότητα που διακρίνει τον κάθε Πρόσκοπο να αντιμετωπίσει με θάρρος και αισιοδοξία οποιαδήποτε δυσκολία του παρουσιάζεται οτη ζωή, καθώς επίσης και την ετοιμότητα του να εφαρμόσει σε κάθε στιγμή της ζωής του την Προοκοπική Υπόσκεση και τον Προσκοπικό Νόμο.